Het verkeer langs de wegwerkzaamheden aan de Vondelstraat en Korte Vondelstraat in Alkmaar wordt sinds deze week niet langer in goede banen geleid door acht verkeersregelaars. De medewerkers met de gele hesjes zijn teruggetrokken tot achter de hekken nadat er maandag een ernstig incident heeft plaatsgevonden met een scooterrijder en een verkeersregelaars. "Er is zo weinig respect voor de mensen die hier werken", vertelt uitvoerder Wesley van BAM.
Vanaf het begin van de werkzaamheden doen Alkmaarders moeilijk over het tijdelijke inrijverbod van de Korte Vondelstraat en Vondelstraat. Meestal wordt dit na een aantal dagen beter, als de mensen er eenmaal aan gewend zijn. Maar in Alkmaar werden de inrijverboden ook na weken nog steeds massaal genegeerd. Niet alleen door fietsers: zelfs automobilisten vinden dat ze zich niets van de geldende regels hoeven aan te trekken. (tekst gaat verder onder de foto)

De eerste dagen dacht de uitvoerder genoeg te hebben aan twee verkeersregelaars. Dat werd al snel verdubbeld naar vier, maar ook dat was nog niet genoeg om onveilige situaties te voorkomen. Verkeersregelaar Demi werd drie weken geleden aangereden door een automobiliste die op de Korte Vondelstraat tegen het verkeer in wilde rijden. "Ik stond voor haar auto en had gevraagd of ze wilde keren. In plaats daarvan reed ze me aan toen ik me omdraaide. Ze is daarna doorgereden, waarna de politie haar op de A9 wist aan te houden wegens mishandeling. Ik heb nu nog steeds last van mijn knieën."
Na de aanrijding van Demi werd het aantal verkeersregelaars opnieuw verdubbeld naar acht. Maar ze bleven te maken krijgen met zeer lastig en agressief publiek. "We hebben steeds vaker te maken met heel extreem gedrag", vertelt een woordvoerder van het bedrijf dat de verkeersregelaars levert. "Verkeersregelaars staan daar om te zorgen dat iedereen veilig langs het werk komt. Het is eigenlijk bizar dat we agressietrainingen moeten geven omdat ze in situaties terechtkomen waarbij ze die training nodig hebben." (tekst gaat verder onder de foto)

Begin deze week ging het helemaal mis. Een scooterrijder die tegen het verkeer in wilde rijden, werd tegengehouden door een verkeersregelaar. Dat escaleerde en de verkeersregelaar zit sindsdien ziek thuis. Over zijn toestand kan het bedrijf geen verdere mededelingen doen.
Voor opdrachtgever BAM was daarmee de maat vol. Uitvoerder Wesley ziet al wekenlang dat het "een heel heftig straatje" is, en is - naar eigen zeggen - al honderden keren bedreigd door passanten. "Alkmaar kent een opvliegend volkje." Verkeersregelaar Demi bevestigt het: "Het publiek in Amsterdam is voor ons beter te doen dan de mensen in Alkmaar".
De uitvoerder van BAM heeft nu hekken neergezet rond de wegwerkzaamheden. De vier nog resterende verkeersregelaars houden zich alleen maar bezig met de veiligheid binnen die hekken. Wat op de openbare weg gebeurt met het verkeer, laat de uitvoerder voortaan over aan de gemeente. (tekst gaat verder onder de foto)

De gemeente bevestigt desgevraagd het verhaal. Verkeersregelaars zoals Edward en Demi geven geen aanwijzingen meer, maar laten het over aan de verkeersborden. Wie de inrijverboden negeert, loopt grote kans op een boete van handhavers van de gemeente. De laatste paar dagen zijn al tientallen bekeuringen uitgeschreven. Fietsers betalen 84 euro, automobilisten kunnen een boete van 129 euro verwachten.
Deze week staan de handhavers van de gemeente regelmatig te posten bij de werkzaamheden. "Vooral op drukke momenten", stelt de gemeente. En dat heeft ook al geleid tot nieuwe confrontaties. Dinsdagmiddag bleek assistentie van de politie nodig om een Alkmaarder aan te houden die zich niets wilde aantrekken van de handhavers.
De mentaliteit van veel Alkmaarders valt uitvoerder Wesley vies tegen. "Dat mensen hier zo weinig respect hebben voor mensen die hier hun werk staan te doen. Ik kies er ook niet voor dat je hier moet omrijden. Maar iedereen doet gewoon zijn werk. Om mij dan elke dag een kankerlijer te noemen of dreigen mij dood te steken, dat verdienen wij niet. En onze verkeersregelaars ook niet."
Volgens de planning duren de werkzaamheden nog tot het einde van deze week.