Het Noordhollandsch Kanaal is 200 jaar geleden aangelegd met bloed, zweet en tranen. Dat dit letterlijk kan worden genomen, blijkt ook uit de voorstelling Onderstroom van het Alkmaars Theater Collectief. Twee goedbezochte voorstellingen namen het publiek mee naar het levensverhaal van aannemer Gerrit Huijskens.
En daar valt genoeg over te vertellen, maar niet omdat hij zo oud werd. In 1823 werd hij op 25-jarige leeftijd gruwelijk gelyncht door de werklieden die zich uitgebuit voelden door hun broodheer. (tekst gaat verder onder de foto)

Huijskens had het werk aangenomen om het kanaal uit te graven tussen Akersloot en de Boekelerweg in de Schermer. Dat betekende vijf jaar lang zwaar werk door honderden arbeiders. Het werk was zwaar, de lonen laag en de omstandigheden primitief.
In mei 1823 pikten de werklieden het niet meer. Er brak bij Akersloot een grote staking uit. Honderden arbeiders wilden hun gram halen bij Gerrit Huijskens. Die wachtte de lynchpartij niet af en schoot vier arbeiders neer die zijn keet probeerde binnen te dringen. Dat bleek slechts uitstel en geen afstel van zijn eigen fatale lot.
Het Alkmaars Theatercollectief Alkmaar bracht afgelopen weekend spanning en humor in het verhaal. Het publiek kwam door de voorstelling in Stadsstrand De Kade in Alkmaar veel nieuwe dingen te weten over de geschiedenis van het Noordhollandsch Kanaal. Het 200-jarig bestaan wordt onder meer gevierd met dit theaterstuk.