De dagvaarding is geschreven, de advocaten staan in de startblokken. De champagnekurken knalden zes jaar geleden nog bij S&S, toen de projectontwikkelaar als winnaar uit de bus kwamen van een prijsvraag voor de herontwikkeling van het oude UWV-locatie aan de Alkmaarse Paardenmarkt. Inmiddels is de relatie tussen Alkmaar en S&S flink bekoeld.
In 2019 waren beide partijen het erover eens dat hier appartementen moesten komen. Alkmaar schreef een openbare inschrijvingsprocedure uit die werd gewonnen door het ontwikkelingsbedrijf van Barry van Suijdam. Van een voortvarende aanpak kan daarna niet gesproken worden. Volgens Van Suijdam ligt dat grotendeels aan de gemeente Alkmaar.
"Ondanks dat de tekeningen al waren goedgekeurd door de gemeente, moesten we een participatietraject in met omwonenden. Dat zou een pilotproject zijn, om er ervaring mee op te doen, zei de gemeente. Waarover de omwonenden dan inspraak moesten krijgen, was niet duidelijk, want het ontwerp was al goedgekeurd door de gemeente. Het hele traject gaf wel weer veel vertraging."
Van Suijdam somt op: "Er waren steeds wisselingen in projectleiders. Daarnaast wilde de gemeente zelf nog weer de nodige wijzigingen. Daarbij werkte de gemeente zo traag en wenste zulke kostbare wijzigingen in het ontwerp, dat de termijn verstreek waarbinnen het bestemmingsplan gewijzigd diende te zijn." (tekst loopt door onder de foto)

Van Suijdam had toen de overeenkomst mogen ontbinden, maar besloot dat niet te doen. "Ook omdat de gemeente weer nieuwe beloftes deed." Ondertussen was er een hoge inflatie, die volgens afspraak zou worden verwerkt in de koopsom. "We moesten daardoor 2,5 miljoen euro betalen voor de grond in plaats van 2 miljoen euro. Ruim 500.000 euro aan extra kosten."
Bovendien waren de bouwkosten in die jaren explosief gestegen, stelt Barry van Suijdam. Het hele project zou daardoor niet de eerder begrote vier miljoen euro kosten, maar zes miljoen euro: "50 procent meer!", zegt Van Suijdam verontwaardigd.
Tegelijk wijzigden de verhuurregels in het nadeel van verhuurders en kwam de gemeente met nieuwe eisen. De tien sociale koopwoningen moesten sociale huurwoningen worden. "Die hebben voor de ontwikkelaar veel minder rendement. We zouden daardoor al met al een enorm verlies lijden op dit project."
"De gemeente vond dat ze dat mochten eisen, volgens ons niet. Maar onder grote druk zijn we akkoord gegaan, omdat mijn zakenpartners al zes ton in het project hadden geïnvesteerd die ze zeker kwijt waren geweest als we waren gestopt", verklaart Van Suijdam. (tekst loopt door onder de foto)

Van Suijdam vertelt vervolgens het verdere verloop van de samenwerking, die steeds meer het karakter krijgt van een strijd. De gemeente maakt de projectontwikkelaar een aantal verwijten waardoor het meent een aantal boetes te kunnen opleggen. Vervolgens wil de gemeente de koopovereenkomst nu ontbinden. Maar volgens de advocaten van S&S moet Alkmaar een geschilprocedure doorlopen, zoals was afgesproken in de koopovereenkomst. S&S dagvaardt nu de gemeente, omdat het verder wil met het project.
Barry van Suijdam hoopt dat het niet komt tot een rechtszaak. "Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te gaan. Even als volwassen mensen bij elkaar gaan zitten. Dat kost ze nu niks, maar dat levert ze alleen maar op: geld en woningen. Als de gemeente ons nu de grond levert voor ruim twee miljoen euro, kunnen ze daarmee heel veel andere goede investeringen doen, lijkt mij."
De fractie van GroenLinks-PvdA heeft vragen gesteld aan het college over de gang van zaken. Daarom wil de gemeente geen toelichting geven op de gang van zaken.